Tablica 20

Jednym z najbardziej zagrożonych elementów bioróżnorodności są ekosystemy i gatunki związane z rolnictwem. Poprzez jego intensyfikację i coraz powszechniejsze stosowanie herbicydów, na niektórych obszarach Polski prawie całkowicie wyginęło wiele tradycyjnych chwastów polnych, takich jak maki, ostróżeczki czy kąkole. To bardzo niepokojące zjawisko, bo przecież chwasty pełnią w środowisku tak ważną funkcję! Zwiększają bowiem bioróżnorodność, przyciągają pożyteczne owady, stymulują wzrost zbóż poprzez oddziaływanie allelopatyczne, posiadają właściwości lecznicze, nie wspominając o ich walorach estetycznych i krajobrazowych.

Mak Polny (Papver Sylvestris)
Mak Polny (Papver Sylvestris)
Mak Polny (Papver Sylvestris)
Groszek bulwiasty (Lathyrus tuberosus)
Chaber bławatek (Centaurea cyanus)
Koniczyna łąkowa (Trifolium pratense)
Lepnica rozdęta (Silene vulgaris)
Wilczomlesz obrotny (Euphorbia helioscopia)
Kielisznik zaroślowy (Calystegia sepium)
Kielisznik zaroślowy (Calystegia sepium)
Kielisznik zaroślowy (Calystegia sepium)
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea)
Komosa biała (Chenopodium album)
Gorczyca biała (Sinapis alba)
Wyka ptasia (Vicia cracca)
Wyka ptasia (Vicia cracca)
Jasnota purpurowa (Lamium purpureum)
Niezapominajka polna (Myosotis arvensis)
Chaber łąkowy (Centaurea jacea)
Chaber łąkowy (Centaurea jacea)

Strona: 1 2 >

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO? - PODAJ SWÓJ ADRES EMAIL I ŚLEDŹ NASZEGO NEWSLETTERA.