Kolekcja roślin uprawnych, warzywnych i zielarskich

Na pierwszym etapie powstawania kolekcji była ona podzielona na uprawy polowe i uprawy warzywniczo - ziołowe. Na  12 działkach upraw polowych zasiano najpopularniejsze gatunki zbóż i roślin uprawnych: pszenica, jęczmień, żyto, owies, rzepak. W sąsiedztwie zbóż znalazły się: słonecznik, kukurydza cukrowa, len, różne odmiany dyni. Dodatkowo uprawom zbożowym towarzyszą rośliny uprawiane jako przedplon/poplon roślin uprawianych w tak zwanym plonie głównym: łubin, koniczyna, facelia, gorczyca gryka. Ponieważ obszar wybrany pod kolekcje jest terenem najwyżej wyniesionym w ogrodzie co stwarza bardzo specyficzne warunki do naturalnej uprawy roślin (bez wkraczania z środkami ochrony roślin) to na kolejnym etapie zmieniono perspektywę działania kolekcji. Pozostały w części warzywno -zielarskiej podniesione zagony gdzie uprawiane są rośliny zielarskie wraz z roślinami charakteryzującymi się jako nasadzenia wiejskie. Obecnie obszar kolekcji poddawany jest ciągłym zmianom ze względu na odpowiednie dobranie gatunków do istniejących warunków. Charakterystycznym elementem zagospodarowania na kolekcji są dwa okręgi, które wytyczone są przez żywopłot z krzewów ozdobno - owocowych, który chroni rośliny wewnątrz. Roślinność nasadzona wewnątrz okręgów to częściowo zioła popularne w uprawie (tymianek, majeranek, lubczyk), ale również rośliny wykorzystywane w ziołolecznictwie jak np. jeżówka, bylica piołun. Kolekcja w przyszłości wzbogaci się o tunel uprawny gdzie będą produkowane rośliny pod kolekcje oraz odbywać się będą warsztaty ogrodnicze czy florystyczne.

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO? - PODAJ SWÓJ ADRES EMAIL I ŚLEDŹ NASZEGO NEWSLETTERA.